C2/2008R Fosforihappovaunun suistuminen kiskoilta Kokkolan Ykspihlajassa 1.3.2008

Lauantaina 1.3.2008 kello 6.12.06 tapahtui Kokkolan Ykspihlajassa, teollisuusraiteella vaihtotyöonnettomuus, jossa veturin työntämä fosforihappovaunuista koostuva vaunuryhmä törmäsi kiskolla olleeseen raiteensulkuun. Kulkusuuntaan nähden ensimmäisen kuormassa olleen fosforihappovaunun teli suistui kiskoilta.

Onnettomuuden syynä oli se, että vaihtoyksikkö ei ehtinyt pysähtyä ennen kiskolla ollutta raiteensulkua. Törmäys raiteensulkuun aiheutui vaihtotyönjohtajan tekemästä arviointivirheestä sekä vaihtotyönjohtajan ja veturinkuljettajan välisestä puutteellisesta tiedonkulusta. Myötävaikuttavana tekijänä oli junan vaunujen jarrulaitteisiin kertynyt lumi ja jää, mikä heikensi vaunujen jarrujen tehoa.

Vastaavanlaisten onnettomuuksien välttämiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että vaihtotyössä tulisi veturinkuljettajalle selkeästi ilmoittaa radalla olevasta esteestä, kuten raiteensulusta. Lisäksi Onnettomuustutkintakeskus muistuttaa, että tarpeetonta riskinottoa tulee välttää ajettaessa kohti raiteensukijaa tai muuta estettä.

C2/2008R Tutkintaselostus (pdf, 0.85 Mt)

 
Julkaistu 1.3.2008