B6/2008R Kuolemaan johtanut tasoristeysonnettomuus Iisalmessa 25.9.2008

Iisalmessa Suurisuon puolipuomeilla varustetussa tasoristeyksessä tapahtui 25.9.2008 kello 16.18 kahden henkilön kuolemaan johtanut tasoristeysonnettomuus. Onnettomuus tapahtui, kun Parkatintietä pitkin länteen päin hiljaista nopeutta ajanut henkilöauto jäi Kajaanista Helsinkiin matkalla olleen matkustajajunan alle. Autossa olleet kuolivat välittömästi. Henkilöauto romuttui käyttökelvottomaksi. Onnettomuudesta aiheutuneet kokonaiskustannukset rautatiekalustolle ja laitteille olivat 30 000 euroa.

Onnettomuuden välittömänä syynä oli se, että autonkuljettaja ajoi pysähtymättä tasoristeykseen. Vasta ajaessaan alas laskeutuvan puomin ali ja puomin osuttua autoon autonkuljettaja jarrutti ja auto pysähtyi kiskoille. Todennäköistä on, että autonkuljettaja ei havainnut tasoristeyksen varoituslaitteiden varoitusta, eikä laskeutuvia puomeja. Siihen ovat saattaneet vaikuttaa vastaan paistanut aurinko, kulunut tuulilasi, kuljettajan heikentynyt näkökyky ja kuulo sekä vireystila.

Vastaavanlaisten onnettomuuksien ehkäisemiseksi tutkintalautakunta suosittaa, että Suurisuon tasoristeyksen puomien ja valoyksiköiden punaiset vilkkuvat hehkulamput vaihdettaisiin vilkkuviksi tai välähtäviksi LED-valoiksi. Myös muissa vastaavanlaisissa tasoristeyksissä, joissa auringon on todettu häikäisevän kuljettajaa tämän lähestyessä tasoristeystä, tulisi hehkulamput vaihtaa LED-valoiksi.

B6/2008R Tutkintaselostus (pdf, 1.4 Mt)

 
Julkaistu 25.9.2008