C4/2007R Tavarajunan kahdeksan vaunun suistuminen Saarijärven ja Äänekosken välillä 3.7.2007

Saarijärven-Äänekosken välisellä rataosuudella tapahtui tiistaina 3.7.2007 kello 16.01 onnettomuus, jossa puutavarajunan kahdeksan vaunua suistui kiskoilta. Suistuneista kahdeksasta vaunusta neljä vaurioitui pahasti ja neljä lievemmin. Rataa vaurioitui noin 170 metrin matkalta.

Syynä suistumiseen oli huonokuntoinen rata sekä radan kunto huomioon ottaen liian suuri nopeus raskaalla tavarajunalla. Ensimmäinen mäntypuukuormassa ollut vaunu, joka oli junan 16. vaunu, suistui kiskoilta. Mäntypuu on tutkimusten mukaan raskaampaa kuin kuusipuu. Vaunun tullessa radan ehkä heikoimpaan kohtaan antoi kaarteen ulkokisko periksi. Kiskojen etäisyys toisistaan kasvoi niin suureksi, että vaunun pyöräkerta pääsi putoamamaan kiskojen väliin. Suistumispaikalla oli tehty radan tukemista. Tukemisesta ja tukemisen seurauksena pienistä radan oikaisuista ja sivuttaissiirroista johtuen radan stabiliteetti oli häiriintynyt.

Vastaavanlaisten onnettomuuksien välttämiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että rataosan huonokuntoiset kaarteet tulee kartoittaa ja asettaa niihin 16-20 tonnin akselipainolle nopeusrajoitus enintään 20 km/h, kunnes kyseessä olevat kaarteet on kunnostettu. Lisäksi Onnettomuustutkintakeskus toistaa 31.5.2002 Huutokoskella tapahtuneen vastaavan onnettomuuden yhteydessä antamansa suosituksen S181: Rata tulisi korjata välittömästi ja vialliset vanhat ratapölkyt vaihtaa uusiin. Naulakiinnityksen vaihtamista ruuvikiinnitykseksi, kiskojen vaihtamista vahvempiin sekä tukikerroksena olevan soran vaihtamista raidesepeliin tulisi harkita.

C4/2007R Tutkintaselostus (pdf, 1.26 Mt)

 
Julkaistu 3.7.2007