C2/2007R Tavaravaunun suistuminen kiskoilta Ylivieskassa 21.3.2007

Oulusta Ylivieskaan matkalla olleen tavarajunan vaunu suistui kiskoilta keskiviikkona 21.3.2007 kello 10.33 Ylivieskan aseman ratapihan pohjoispään vaihteessa, kun juna oli siirtymässä pääraiteelta tavararatapihan raiteelle.

Suistuneesta vaunusta oli ennen suistumista katkennut jousipakan ylin lehti, jonka jälkeen jousipakka oli pudonnut. Lisäksi vaunusta oli rikkoutunut pyöräkerran laakeri sekä pyörään oli tullut lovi. Myös jarrukolmioiden varakannattimien ruuveja oli irronnut. Suistumisessa vaunun pyöräkerrat vioittuivat sepelillä kulkiessaan ja teleihin ja aluskehykseen tuli vaurioita telien osuessa aluskehykseen. Lisäksi suistuneen vaunun ja siinä kiinni olleiden vaunujen kytkin- ja puskinlaitteisiin tuli vaurioita. Suistunut vaunu rikkoi kahden vaihteen sähkökääntölaitteet. Liikenne Ylivieskasta pohjoiseen päin oli estynyt kolme ja puoli tuntia ja itään päin vuorokauden. Onnettomuudesta aiheutui 24 000 euron kokonaiskustannukset.

Syynä suistumiseen oli se, että jousipakan puuttumisen vuoksi etummaisen pyöräkerran kuormittumaton pyörä ei ohjautunut vaihteessa eikä siten kääntänyt teliä. Tällöin teli pyrki jatkamaan suoraan. Jousipakka oli pudonnut, koska ylin, sitä paikallaan pitävä lehti oli katkennut. Todennäköinen syy jousen lehden katkeamiseen oli lovipyörä ja lehden väsyminen kuormituksessa. Jousipakan rakenteesta johtuen päälehden katkettua jousipakka voi purkautua ja lovipyörän aiheuttama tärinä edesauttaa jousipakan purkautumista.

Vastaavanlaisten onnettomuuksien estämiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että tavaravaunujen tarkastusohjeiden mukaiset tarkastukset tulisi tehdä tarkemmin ja havaittuihin vikoihin tulisi puuttua nykyistä herkemmin. Jotta tarkastaminen onnistuisi, tulisi varmistaa, että tarkastajat osaisivat havainnoida niitä asioita, jotka paljastavat yllä mainitun kaltaiset vauriot.

C2/2007R Tutkintaselostus (pdf, 0.71 Mt)

 
Julkaistu 21.3.2007