C1/2007R Vaihtotyöonnettomuus Joensuun ratapihalla 2.2.2007

Joensuun ratapihalla tapahtui perjantaina 2.2.2007 kello 9.01 vaihtotyönjohtajan hengen vaatinut onnettomuus. VR Cargo Joensuun työntekijänä toiminut vaihtotyönjohtaja menehtyi välittömästi jäätyään tavaravaunun pyörän alle.

Ratapihalla oli tarkoitus työntää automaattikytkimellä varustetulla venäläisellä vaunulla kotimaista, ruuvikytkinvetolaitteellista konttivaunua. Vaihtotyönjohtaja oli ilmeisesti mennyt ohjaamaan hitaasti liikkuvan venäläisen vaunun automaattikytkintä kohti konttivaunun vetokoukkua. Vaihtotyönjohtaja oli kaatunut kiskon päälle, jolloin hänen takanaan tulleen vaunun pyörä kulki hänen ylitseen. Vaihtotyönjohtajan kaatumisen välitön syy ei selvinnyt tutkinnassa, mutta kaatuminen on ilmeisesti aiheutunut liukastumisesta tai työntävän vaunun tönäisystä.

Vastaavanlaisten onnettomuuksien ehkäisemiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa turvallisen ratapihatyöskentelyä koskien ohjeiden täydentämistä siten, että liikkuvien vaunujen väliinmeno olisi aina kiellettyä. Ratapihatyöskentelyssä käytettävien jalkineiden pitävyyttä olisi myös parannettava. Lisäksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Hätäkeskuksen tulisi käyttää onnettomuustyyppiä vastaavaa hälytysvastetta. Kiireellisessä tehtävässä on tärkeää saada onnettomuuskohteeseen nopeasti riittävä määrä tarkoituksenmukaisia yksiköitä. Onnettomuustutkintakeskus myös toistaa tutkintaselostuksessa B1/2005R annetun suosituksen hätäilmoituksen tekemisestä suoraan onnettomuuspaikalta.

C1/2007R Tutkintaselostus (pdf, 1.2 Mt)

 
Julkaistu 2.2.2007