B4/2007R Kuolemaan johtanut tasoristeysonnettomuus Kiuruvedellä 6.5.2007

Kiuruvedellä Pohjan vartioimattomassa tasoristeyksessä tapahtui 6.5.2007 kello 15.33 kuolemaan johtanut tasoristeysonnettomuus. Onnettomuus tapahtui, kun Pohjan yksityistietä pitkin ajanut auto ajoi pysähtymättä Ylivieskasta Iisalmeen matkalla olleen kiskobussin alle. Autossa oli kaksi henkilöä, joista kuljettaja kuoli ja matkustajana etuistuimella ollut mies loukkaantui vakavasti. Onnettomuudesta aiheutuneet kokonaiskustannukset rautatiekalustolle ja -laitteille olivat noin
50 000 €.

Onnettomuuden syy oli, että auton kuljettaja ei havainnut junaa. Onnettomuustasoristeys ei täytä näkemän ja risteyskulman osalta tasoristeyksiä koskevia ohjeita. Havainnointia vaikeuttivat tasoristeyksen ominaisuudet sekä mahdollisesti kuljettajan terveydentila. Kuljettajan tarkkaavaisuutta heikensi todennäköisesti tasoristeyksen tuttuus.

Pelastustoimien käynnistyminen viivästyi liikenteenohjauksen tekemän hätäilmoituksen mentyä tapahtumapaikan kannalta väärään hätäkeskukseen. Onnettomuuskohteen paikantamisessa oli vaikeuksia. Sen vuoksi kaksi pelastustoimiin osallistunutta yksikköä ajoi väärään tasoristeykseen.

Vastaavanlaisten onnettomuuksien välttämiseksi ja seurausten lieventämiseksi tutkintalautakunta suosittaa, että Pohjan tasoristeys poistettaisiin. Lähin ylikulkusilta on vain noin 300 metrin päässä. Lisäksi lautakunta suosittaa, että Ratahallintokeskuksen tulisi kartoittaa vastaavanlaisia tasoristeyksiä, joiden riskitaso ei ole suuri, mutta jotka ovat poistettavissa vähäisin kustannuksin. Lisäksi lautakunta suosittaa liikenteenohjauksen hätäilmoitusvalmiuksien parantamista sekä toistaa aiemmin annetun suosituksen suoraan onnettomuuspaikalta tehtävästä hätäpuhelusta.

B4/2007R Tutkintaselostus (pdf, 1.37 Mt)

 
Julkaistu 6.5.2007