B2/2007R Kuolemaan johtanut tasoristeysonnettomuus Nivalassa 5.3.2007

Nivalassa tapahtui maanantaina 5.3.2007 kello 14.39 henkilöauton ja Ylivieskasta Iisalmeen matkalla olleen kiskobussin välinen tasoristeysonnettomuus. Henkilöauton kuljettaja ja matkustaja saivat onnettomuudessa surmansa. Junan henkilökunta ja matkustajat eivät loukkaantuneet. Henkilöauto romuttui onnettomuudessa täysin. Junaan tuli vähäisiä vaurioita. Onnettomuudesta aiheutuneet materiaaliset kustannukset olivat noin 70 000 €.

Onnettomuuden välittömänä syynä oli se, että henkilöauton kuljettaja ajoi pysähtymättä tasoristeykseen. Todennäköistä on, että henkilöauton kuljettaja ja matkustaja eivät huomanneet lainkaan oikealta lähestynyttä kiskobussia. Tähän ovat saattaneet vaikuttaa seuraavat seikat:

  • kuljettajan huomio oli matkustajalle tulleessa puhelussa ja mahdollisesti hälyttävän puhelimen etsinnässä
  • kuljettajan huomio oli turvavyön kiinnittämisessä
  • lähestyvä lyhyt juna jäi liikkuvan ajoneuvon rakenteiden ja matkustajan muodostamiin katveisiin
  • kuljettaja ei aina pysäyttänyt tasoristeyksessä.

Vastaavanlaisten onnettomuuksien ehkäisemiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että tasoristeysympäristö tulisi saattaa tieliikenteelle turvalliseksi ja että Pahaojan vartioimaton tasoristeys tulisi varustaa puolipuomilaitoksella. Lisäksi tutkintalautakunta toistaa aikaisemmin annetut suositukset junien ja tasoristeysten havaittavuudesta sekä hätäilmoituksen tekemisestä suoraan onnettomuuspaikalta. Tutkintalautakunta muistuttaa myös suosituksen S1/05R/S213 toimenpide-ehdotuksista tasoristeysvalistuksen lisäämisestä sekä valvonnan lisäämisestä ja rangaistusten koventamisesta.

B2/2007R Tutkintaselostus (pdf, 1.3 Mt)

 
Julkaistu 5.3.2007