C1/2006R Veturin ja kahden vaunun suistuminen Luumäellä 20.3.2006

Luumäen ratapihan itäpään vaihteessa suistui maanantaina 20.3.2006 kello 21.41 kaksi vaunua ja veturin takateli kiskoilta. Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Suistuneet vaunut vaurioittivat kahta vaihteen kääntyvän risteysosan kääntölaitetta, kääntötankoja ja irrottivat kiskon kiinnitysosia.

Suistumiseen johtava tapahtumaketju alkoi siitä, että vaihteen kääntyväkärkisen risteyksen lämmityksen sulake oli palanut, eikä risteys lämmennyt kunnolla. Risteys ei mennyt sivulle käännettäessä pääteasentoon, eikä vaihde mennyt valvontaan. Onnettomuuden syynä oli se, että kauko-ohjaaja ja veturikuljettaja eivät osanneet toimia oikein tällaisessa poikkeustilanteessa. Kumpikaan ei tuntenut hyvin Luumäen pitkiä vaihteita. Kauko-ohjaaja antoi junalle luvan vetää sivuraiteen kautta pitkälle vaihteelle, vaikka vaihde oli käännettynä suoralle raiteelle johtavaan asentoon. Veturinkuljettaja lähti työntämään vaunuja takaisin sen jälkeen, kun hän oli ajanut kääntyväkärkisen risteyksen auki.

Vastaavanlaisten onnettomuuksien ehkäisemiseksi Onnettomuustutkintakeskus toistaa aikaisemmin antamansa suosituksen, jossa junasuorittajien perehdyttämiskoulutusta tulisi lisätä niin, että he tuntisivat kaikkia vastuualueensa liikennepaikat voidakseen huolehtia liikenteen turvallisuudesta.

C1/2006R Tutkintaselostus (pdf, 0.57 Mt)

 
Julkaistu 20.3.2006