C9/2004R Junamiehen loukkaantuminen vaihtotyössä Haminan ratapihalla 15.7.2004

Haminassa tapahtui 15.7.2004 kello 17.28 onnettomuus, jossa junamies loukkaantui vakavasti jäätyään vaunun pyörien alle. Käsi ja jalka jouduttiin myöhemmin amputoimaan.

Välitön syy junamiehen kaatumiseen ei selvinnyt tutkinnassa, mutta todennäköisiä vaihtoehtoja ovat junamiehen käsineen tarttuminen vaunuun, hänen käyttämänsä lukulasit, vaihtotyöyksikön nopeus ja onnettomuuspaikan sepelin pinnan epätasaisuus. Onnettomuustilanteen syntymiseen vaikutti se, että loppuopastinlyhty ei ollut sille kuuluvalla paikalla ja junamies poikkesi sovitusta työsuunnitelmasta.

Vastaavanlaisten onnettomuuksien ehkäisemiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa ratapihan yleisten turvallisuusohjeiden täydentämistä siten, että jos vaihtotyöyksikön jäsen poikkeaa sovitusta menettelytavasta, hänen tulisi ilmoittaa siitä muille yksikön jäsenille. Lisäksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Haminan ratapihan raiteen 037 vierustan sepeli tulisi vaihtaa sellaiseksi, että se täyttäisi kävelykulkutievaatimukset.

C9/2004R Tutkintaselostus (pdf, 0.47 Mt)

 
Julkaistu 15.7.2004