C6/2004R Kahden venäläisen rikkidioksidikonteilla kuormatun konttivaunun suistuminen kiskoilta Harjavallassa 7.6.2004

Harjavallassa sijaitsevalla tehdasalueella suistui vaihtotyön aikana kiskoilta maanantaina 7.6.2004 kaksi rikkidioksidikonteilla kuormattua konttivaunua. Onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Rataa vaurioitui noin 50 metrin matkalta ja kahteen vaunuun jouduttiin vaihtamaan pyöräkertoja.

Suistuminen tapahtui, kun vaihtotyöyksikkö oli hakemassa vaunuja tehdasalueelta. Veturin työntäessä yhdeksää ja vetäessä yhtä vaunua, kaksi työnnettävää vaunua suistui kiskoilta jyrkässä kaarteessa. Vaihtotyönjohtaja pysäytti vaihtotyöyksikön välittömästi havaittuaan suistumisen. Suistuminen tapahtui hitaalla nopeudella, joten vahingot jäivät vähäisiksi.

Suistumisen syynä oli raiteen huono kunto. Raiteelle oli muodostunut suuria sivupiikkejä, eli kulmaa kiskonjatkoksiin jyrkässä kaarteessa. Raiteen kunnossa oli puutteita sen vajaan tuennan sekä kaarteessa käytettyjen todennäköisesti taivuttamattomien kiskojen vuoksi.
Vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa että kyseisen raiteen kunnossapidosta vastaavan yrityksen tulisi laatia raiteistolle kunnossapitosuunnitelma, jonka avulla huolehditaan raiteiston säännöllisestä huollosta.

C6/2004R Tutkintaselostus (pdf, 0.33 Mt)

 
Julkaistu 7.6.2004