C5/2001R Kaivinkoneiden yhteentörmäys Vihannin ja Tuomiojan välillä 7.5.2001

Ratatyömies loukkaantui kahden kaivinkoneen törmäyksessä Vihanti-Tuomioja välillä maanantaina 7.5.2001. Kaivinkoneet olivat siirtymässä kiskoja pitkin pölkynvaihtotyömaalle. Onnettomuuden uhri puristui kaivinkoneiden väliin ja hän loukkaantui vakavasti.

Onnettomuuden syy oli se, että taaempana ajaneen kaivinkoneen kuljettajan tarkkaavaisuus tähystyksen suhteen herpaantui hänen etsiessään ratapölkystä vaikeasti havaittavaa aloitusmerkkiä. Koneen liian kovasta vauhdista johtuen kuljettaja ei saanut pysäytettyä konettaan ajoissa, vaan se törmäsi edellä ajaneen koneen takaosaan. Koneen takaosan tarvikelaatikossa istui kaksi miestä, joista toinen loukkaantui.

Vastaavanlaisten onnettomuuksien välttämiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että myös VR:n ulkopuoliset urakoitsijat entistä tarkemmin perehtyvät Junaturvallisuussäännön määräyksiin ja noudattavat niitä kirjaimellisesti. Pienempi siirtymänopeus työmaalle, huolellisempi tähystys sekä henkilökuljetusten lopettaminen kaivinkoneissa estävät edellä kuvatun mukaisen onnettomuuden toistumisen.

C5/2001R Tutkintaselostus (pdf, 0.25 Mt)

 
Julkaistu 7.5.2001