C7/1997R Koeajojunan ja tavarajunan yhteentörmäys Hyvinkäällä 19.2.1997

VR-Hyvinkään konepajalta lähtenyt kolmen veturin ja kuuden matkustajavaunun koeajojuna ja Hyvinkään asemalta lähtenyt kahden veturin työntämä 27 tavaravaunuinen juna (=vaihtotyöyksikkö) törmäsivät yhteen sivuradalla Hyvinkään aseman ja konepajan välillä keskiviikkona 19.2.1997. Tavarajunan kulkua ohjasi ensimmäisenä kulkeneessa vaunussa ollut konduktööri. Tavarajunan seitsemän vaunua suistui kiskoilta. Kolme kiskoilta suistuneista vaunuista vaurioitui. Onnettomuuden taloudelliset menetykset olivat hieman alle 200 000 mk.

Liikenne ko. raiteella oli poikki yhdeksän tuntia. Onnettomuuden syy oli se, että koeajojunan Veturinkuljettaja lähti liikkeelle ennen kauko-ohjaajalta saatavaa lähtölupaa. Törmäykseen myötävaikutti myös se, että koeajojunan kuljettaja ja tavarajunan konduktööri eivät radan kaarteessa olevan metsän vuoksi nähneet vastaan tulevaa junaa riittävän ajoissa.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa vastaavanlaisten onnettomuuksien ehkäisemiseksi mm. koeajojen tehtäväjaon selkeyttämistä sekä näkemäesteenä olevan metsän poistamista sisäkaarteesta. Lisäksi suositetaan, että myös konepajalta lähtevää liikennettä ohjaamaan pitäisi olla valo-opastin.

C7/1997R Tutkintaselostus (pdf, 0.29 Mt)

  • Suositus S62
  • Suositus S63
  • Suositus S64
 
Julkaistu 19.2.1997