C39/1997R Pikajunan vaunun suistuminen vaihteessa Siuntiossa 20.11.1997

Turusta Helsinkiin matkalla olleen henkilöpikajunan matkustajavaunu suistui kahdelle raiteelle Siuntiossa 20.11.1997.

Kauko-ohjaaja ilmoitti Turusta Helsinkiin 20.11.97 matkalla olleen pikajunan kuljettajalle, että Siuntion tulopääopastimen jälkeinen vaihde ei ole valvontajärjestelmän mukaan pääteasennossa (valvottu). Juna sai luvan ajaa pääopastimen punaisen valon ohi vaihteelle. Veturinkuljettaja totesi lähestyessään vaihdetta alle 10 km/h nopeudella sen olevan oikein ja jatkoi pysähtymättä ajoaan vaihteeseen. Vaihteen kohdalla veturinkuljettaja ilmoitti konduktöörille vaihteen olevan heille oikein ja samanaikaisesti junan konduktööri laskeutui radan penkereelle.

Kun junan kuudesta vaunusta toinen oli vaihteessa, vaihde kääntyi. Tällöin vaunun takaosa ja koko junan loppuosa lähtivät eri raiteille. Konduktööri havaitsi heti tilanteen ja ilmoitti asiasta konduktööripuhelimella veturinkuljettajalle, joka teki hätäjarrutuksen. Juna ehti ennen lopullista pysähtymistään kulkea noin 30 metriä vaihteesta. Lopputilanteessa suistunut vaunu oli vinottain kahdella raiteella muiden vaunujen puristuksessa. Suistuneen vaunun etuteli oli noussut ilmaan, mutta se laskeutui kiskoille raivauksessa, kun koko junaa vedettiin taaksepäin.

Kukaan junassa olleista noin 300 matkustajasta ei loukkaantunut. Myös aineelliset vauriot jäivät vähäisiksi.

Onnettomuuden syy oli tekninen vika vaihteessa. Valvomattomaan vaihteeseen ajosta on olemassa menettelytavat. Niitä ei nyt tarkasti noudatettu.

C39/1997R Tutkintaselostus (pdf, 0.23 Mt)

Suositus S55

 
Julkaistu 20.11.1997