C1-C2/1998Y Tulipalo kylpylähotellissa Oulussa 26.4.1998 ja kuntoutumiskeskuksessa Siilinjärvellä 27.9.1998

Kylpylähotellin palo Oulussa 26.4.1998

Oulussa olevan kylpylähotelli Edenin aularavintolan avokeittiössä syttyi sunnuntai-aamuna kello kymmenen jälkeen tulipalo, jonka seurauksena kaikki rakennuksessa olleet asiakkaat ja henkilökunta jouduttiin evakuoimaan ulos. Kukaan ei loukkaantunut, mutta aineelliset vahingot olivat yhteensä yli 700 000 euroa.

Kylpylän allasbaarissa ja aulan ravintolassa työskennellyt tarjoilija valmisteli keittiötä kuntoon niin, että kokin tullessa kaikki olisi valmista. Hän muun muassa kytki virran parilaan, pitsauuniin ja rasvakeittimeen (öljykeitin). Rasvakeitin oli kuitenkin tyhjennetty edellisenä iltana, minkä vuoksi vastukset kuumenivat liikaa ja keittimen pohjalla ollut öljy syttyi palamaan. Syttymishetkellä keittimen luona ei ollut henkilökuntaa, mutta paikalle tullut allasosaston valvoja huomasi tapahtuneen ja hetkeä myöhemmin myös automaattinen paloilmoitin alkoi hälyttää.

Henkilökunta yritti alkusammutusta muistamansa mukaan kolmella käsisammuttimella, mutta muun muassa ilmanvaihtokanavaan levinnyt tuli ei sammunut. Alkuvaiheessa sammuttamisen epäonnistumiseen vaikutti se, että ensin käsiin saatu sammutin oli tyhjä. Palokunta saapui paikalle seitsemässä minuutissa automaattisen paloilmoittimen hälytyksestä ja sai palon nopeasti hallintaan.

Tulipalon syy oli se, että tarjoilija laittoi epähuomiossa päälle tyhjennetyn rasvakeittimen. Öljyn pinta oli keittimen lämpötilaa säätävän termostaatin alapuolella, minkä vuoksi öljy kuumeni liikaa ja leimahti. Keittimestä tuli levisi nopeasti, koska sen yläpuolella ollut huuva oli matalalla ja sen läheisyydessä oli runsaasti helposti syttyvää materiaalia. Palo levisi myös ilmanvaihtokanavaan ja sitä kautta aina vesikatolle asti. Savua levisi runsaasti aulaan ja muun muassa myös majoitusosan kaikkiin kerroksiin. Majoitusosaan savu levisi pääosin hissikuilun kautta.

Kuntoutumiskeskuksen palo Siilinjärvellä 27.9.1998

Siilinjärven Vuorelan taajamassa olevan kuntoutumiskeskuksen drinkkibaarissa syttyi sunnuntaina yöllä vähän ennen puoli kahta tulipalo, jonka seurauksena kaksi asiakasta loukkaantui lievästi. Noin 30 henkeä oli palon aikana hengenvaarassa. Aineelliset vahingot olivat noin 550 000 euroa.

Kuntoutumiskeskuksen yöportieeri kuuli vastaanottotilan takana olevaan huoneeseen poikkeavia ääniä. Tultuaan vastaanottotiskin taakse hän havaitsi baarin suunnasta liekkien heijastuvan ikkunoihin. Hän soitti heti aluehälytyskeskukseen ja avustettavien osaston yöhoitajalle. Yöhoitaja tuli apuun ja he lähtivät käsisammuttimien kanssa yrittämään palon sammuttamista. Palo oli kuitenkin jo levinnyt niin paljon, että sammutusyrityksestä jouduttiin luopumaan. Vasta tämän jälkeen automaattinen paloilmoitin alkoi hälyttää, sillä syttymistilassa oli ainoastaan paloilmoitinpainikkeet. Savuilmaisimet olivat viereisessä palo-osastossa. Yöportieeri lähti sulkemaan hotellisiipeen johtavia palo-ovia, ja yöhoitaja palasi avustettavien osastolle siirtämään avustettavia potilaita ulos.

Palokohteen yläpuolella toisessa kerroksessa oli paloyönä majoittuneena 27 asiakasta. Baarin ikkunoiden rikkouduttua liekit löivät majoituskerroksen ikkunoiden yli. Asukkaat heräsivät paloilmoittimen summeriin, ääniin tai muiden asukkaiden herättäminä. Asukkaita pyrki pääoven kautta ulos. Koska savua oli portaiden alapäässä runsaasti, asukkaat poistuivat kahta muuta reittiä, osa kattotasanteelle ja osa lastauslaiturin kautta ulos rakennuksen itäpuolelle. Yksi asukas kuitenkin syöksyi savun läpi pääovesta ulos saaden savumyrkytyksen. Palokunta ja poliisi auttoivat kattotasanteelle menneet myöhemmin tikkailla alas. Yksi asukas loukkasi kattotasanteella liikkuessaan jalkansa.

Ensimmäiset palokunnan yksiköt saapuivat paikalle 12 minuutin kuluttua ilmoituksesta. Palo ei ollut tällöin levinnyt baaritilasta laajemmalle, joten se saatiin nopeasti sammutettua. Savua ehti kuitenkin levitä ravintolaan, pääsisäänkäynnin aulaan, pohjakerroksen kokoustiloihin ja avustettavien osastolle. Savu pääsi leviämään toisiin palo-osastoihin virheellisesti toimineiden automaattisten palo-ovien vuoksi, avoimesta tuuletusluukusta ja epätiiviiden väliseinien kautta.

Palon syttymissyy oli todennäköisesti drinkkibaarin juomien jäähdyttämiseen ja säilyttämiseen tarkoitetun kylmäaltaan käynnistysreleen vioittuminen, jonka seurauksena kylmäkone syttyi palamaan.

Suositukset

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa vastaavien tulipalojen ehkäisemiseksi ja niiden seurausten lieventämiseksi palo-osastoinnin kehittämistä hissinovien, automaattisten palo-ovien ja osastoivien seinien tiiveyden osalta. Keittiöiden paloturvallisuutta tulisi kehittää huolehtimalla järjestyksestä ja siisteydestä sekä tekemällä rasvakeittimiin parannuksia. Lisäksi tulisi hankkia rakennuksiin varasammuttimia, parantaa poistumishälytyksen kuuluvuutta ja tunnistettavuutta, sijoittaa paloilmaisimia kaikkiin palo-osastoihin ja edistää sisustusmateriaalien paloturvallisuutta.

C1-C2/1998Y Tutkintaselostus (pdf, 1.15 Mt)

 
Julkaistu 27.9.1998