Y2016-02 Naisen putoaminen parvekelevyn läpi Lahdessa 15.6.2016

Lahdessa tapahtui aamuyöllä 15.6.2016 onnettomuus, jossa parvekkeella tupakoimassa ollut nainen horjahti tai kaatui päin parvekkeen kaidetta. Kaiteen osana ollut sementtikuitulevy rikkoutui palasiksi, jolloin nainen putosi alas viidennestä kerroksesta. Onnettomuus johti naisen välittömään kuolemaan.

Kaidelevyn rikkouduttua kaiteeseen avautui aukko, jonka leveys oli 88 cm ja korkeus 77 cm. Aukko oli niin suuri, että aikuinen mahtui siitä läpi.

Kiinteistön parvekkeet oli uusittu 13 vuotta aiemmin eli vuonna 2003. Tutkinnan perusteella osa levyistä oli jo kärsinyt säärasituksesta, minkä vuoksi joidenkin levyjen alareunat olivat merkittävästi heikentyneet. Lisäksi ongelmana oli se, että rakentamismääräyksissä ei ole tällaisille levyille sitkeysvaatimuksia. Siten levy oli hauras ja rikkoutui iskutilanteessa kerralla palasiksi. Läpinäkyville rakenteille eli laseille vaatimukset ovat paremmat ja esimerkiksi iskunkestävyyden osoittamiseksi on olemassa standarditestit.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että

• Ympäristöministeriö laatii määräykset ja ohjeet, joilla vaaditaan läpinäkymättömiltä kaiderakenteilta sama lujuus ja iskunkestävyys kuin vaaditaan lasirakenteilta. Kaiteiden tulee kestää ihmisen kaatuminen sitä päin.

• Ympäristöministeriö varmistaa, että turvallisuuden kannalta olennaisten rakenteiden suunnitelmiin vaaditaan tieto suunnitellusta käyttöiästä sekä tarkastus- ja huoltotarpeesta. Tieto pitää siirtää rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeeseen.

Lisäksi Onnettomuustutkintakeskus toistaa Järvenpään urheiluhallin sortuman 2010 tutkinnassa annetun suosituksen:

• Ympäristöministeriön tulisi kehittää yhdessä rakennusalan toimijoiden kanssa menettely, jossa tieto mahdollisista turvallisuuspuutteista saadaan leviämään kattavasti ja niin, että tieto toteutetuista toimenpiteistä saadaan kerättyä.

Y2016-02 tutkintaselostus (pdf, 2.07 Mt)

Liite 1. Accimap-kaavio (pdf, 0.01 Mt)

 
Julkaistu 2.2.2017