DC-3 tyyppisen lentokoneen OH-LCA maahan syöksy Maarianhaminan lentokentän lähellä 8.11.1963

Aero O/Y:n DC-3 tyyppinen lentokone, rekisterimerkki OH-LCA, oli 8.1.1.63 lähtenyt tavanmukaiselle reittilennolle (reittinumero AY 217) Helsinki–Turku–Maarianhamina. Lento Turkuun tapahtui normaalisti, ja lentokone suoritti Turussa lentosuunnitelmaansa kuuluvan välilaskun ja lähti sieltä edelleen matkalle Maarianhaminaan.

Turusta lähdettäessä oli lentokoneessa 3-henkisen miehistön lisäksi matkustajina 19 aikuista ja 2 lasta sekä lentokoneen ohjaamossa lisäksi yksi henkilö, joka oli siellä ilman asianmukaista lentolippua tai muuta kuljetuslupaa ja josta koneen kuormauspapereissakaan ei ollut merkintää. Lentoonlähtö Turusta ja reittilento Maarianhaminaan oli tapahtunut tavanomaisesti, ilman että mitään normaalista poikkeavaa olisi koneen ja maa-asemien välisen radioliikenteen yhteydessä ilmoitettu.

Lentokone oli lähestynyt Maarianhaminan reittiradiomajakkaa "MAR" suoraan itäkoillisesta siten, että se oli saavuttanut sisäänlentolinjan jatkeen jo reittimajakan ulkopuolella Godbyn vaiheilla. Lentokone oli kuitenkin lähestymislennon aikana törmännyt maastossa oleviin kasvaviin puihin 1470 m ennen kiitotien 20 alkupäätä ja n 50 m ennen sisäänlentoradiomajakkaa (Locator "S"). Esteisiin törmätessään kone oli ollut erittäin tarkoin sisäänlentolinjalla, ja sen lentorata oli ollut suunnilleen vaakalentoa vastaava. Osuttuaan puihin oli lentokone kiertynyt pituusakselinsa ympäri vasemman kautta selälleen ja syttynyt välittömästi maahan iskeydyttyään tuleen. Tulipalo oli tuhonnut lentokoneen runko-osan jokseenkin täydellisesti lukuunottamatta pyrstöosaa, joka oli katkennut ja revennyt irti maahansyöksyn yhteydessä.

Puihin ja maahan iskeytymisen yhteydessä esiintyneiden kolhaisujen aiheuttamien ruhjevammojen takia tai maahan syöksymisen jälkeen raivonneessa tulipalossa saivat surmansa muut lentokoneessa olleet henkilöt paitsi kaksi miesmatkustajaa ja koneen lentoemäntä.

DC3-1963L Tutkintaselostus.pdf (pdf, 0.16 Mt)
 
Julkaistu 8.11.1963