C1/2005L Ultrakevyen lentokoneen onnettomuus Vammalassa Ylistenjärvellä 6.1.2005

Vammalassa Ylistenjärvellä tapahtui torstaina 6.1.2005 klo 11.25 Suomen aikaa painopisteohjatun ultrakevyen lentokoneen onnettomuus, kun Medway Microlights Ltd:n valmistama HybredR 503 -tyyppinen ultrakevyt lentokone törmäsi järven jäähän. Onnettomuustutkintakeskus asetti päätöksellään C 1/2005 L tutkintalautakunnan, jonka puheenjohtajaksi määrättiin tutkija Tapani Vänttinen ja jäseneksi tutkija Toni Mäkelä.

Ohjaaja oli tehnyt aikaisemmin rullausharjoituksia omistamallaan suksivarusteisella ultrakevyt lentokoneellaan asuinpaikkansa lähellä olevalla peltoaukealla. Huomattuaan, että peltoaukea oli liian pieni harjoitteluun hän jatkoi rullausharjoituksia Ylistenjärven jäällä, jonka lisäksi hänen tarkoituksenaan oli nousta ilmaan ja laskeutua välittömästi. Ohjaaja teki aluksi kaksi laajaa soikionmuotoista rullausharjoitusta. Toisen kierroksen lopussa lentokone nousi melko jyrkällä kulmalla ilmaan. Nopeasti tapahtunut nousu ja näkyvyyden heikkeneminen yllättivät ohjaajan. Tämä sai ohjaajan pienentämään äkillisesti kaasun tyhjäkäynnille, josta seurasi koneen sakkaaminen, lopullinen hallinnan menetys ja jäähän törmäys. Kone oli noussut 10-30 metrin korkeuteen ja lentänyt 300 metrin matkan ennen kuin se syöksyi jyrkässä kulmassa oikealle kallellaan jäähän. Ohjaaja loukkaantui vakavasti. Lentokone vaurioitui pahoin.

Onnettomuuden syynä oli ohjaajan päätös tehdä rullausharjoituksia sekä lyhyitä lentoja ilman tarvittavaa lentokoulutusta sääolosuhteissa, jotka olivat selvästi alle sallittujen sääminimien.

Tutkintalautakunta ei esittänyt turvallisuussuosituksia.

C1/2005L Tutkintaselostus (pdf, 0.67 Mt)

 
Julkaistu 26.7.2005