C8/2002L Kuumailmapallo-onnettomuus Hämeenlinnassa 7.9.2002

Lauantaina 7.9.2002 kello 07.35 tapahtui Hämeenlinnassa lento-onnettomuus, kun kuumailmapallo OH-APU, Cameron N-65, laskeutui 110 kV:n voimalinjan läpi pallon polttimen sammuttua. Onnettomuustutkintakeskus asetti 9.9.2002 tapauksen johdosta virkamiestutkinnan C 8/2002 L, jonka puheenjohtajaksi nimitettiin tutkija Olli Luoma ja jäseneksi tutkija Ville Hämäläinen.

Kuumailmapallon lentäjä oli yksityislennolla ja oli lentänyt 1200 jalan korkeudella maan pinnasta noin 10 minuuttia. Kun hän laskeutui 300-500 jalan korkeudelle etsiäkseen laskeutumispaikkaa, molempien polttimien pilottiliekit sammuivat. Lentäjä yritti saada liekit syttymään uudelleen käyttäen polttimien omia kipinäntekokoneita ja erillistä sytytintä. Liekit eivät kuitenkaan syttyneet ja pallo lähti vajoamaan törmäten lopulta voimalinjaan. Kuumailmapallo vaurioitui seuranneessa sähköiskussa pahoin. Lentäjä ei loukkaantunut.

Tutkinnassa selvisi, että pilottiliekit olivat huomattavasti normaalia heikommat. Vasemman pilottiliekin suuruutta säätelevän regulaattorin mäntä oli täysin juuttunut ja oikeakin erittäin jäykkä. Onnettomuuden syynä oli polttimen pilottiliekkien liian pieni koko. Myötävaikuttavina tekijöinä oli polttimen puutteellinen huolto ja se, että polttimen huolto-ohjeessa ei määritellä yksityiskohtaisia huoltokohteita.

Tutkijat suosittivat, että Suomen Ilmailuliitto tiedottaisi Suomessa rekisteröityjen kuumailmapallojen käyttäjille kuumailmapallojen huolto-ohjeiden puutteista. Lentoturvallisuushallinto ei lausunnossaan ottanut kantaa turvallisuussuositukseen. Suomen Ilmailuliitto oli jo tiedottanut kuumailmapalloilijoille asiasta.

C8/2002L Tutkintaselostus (pdf, 0.4 Mt)

 
Julkaistu 7.9.2002