L2022-01 Ambulanssihelikopterin onnettomuus Ahvenanmaalla 12.2.2022

Ahvenanmaan hälytyskeskus sai hätäpuhelun 12 helmikuuta 2022. Henkilön kerrottiin kaatuneen jäisellä pihalla ja loukkaantuneen. Kaatuminen tapahtui Ahvenanmaan saaristossa Brändön kunnassa sijaitsevassa Fiskön saaressa. Ensihoidon kenttäjohtaja teki päätöksen käyttää potilaan kuljetukseen maakunnassa toimivaa ambulanssihelikopteria. Päätöksessä otettiin huomioon potilaan vammat, potilaan sijainti saaristossa ja oletetun tiekuljetuksen pitkä kesto.

Hälytyksen saatuaan ambulanssihelikopteri lähti lennolle. Itse laskeutumispaikan koordinaatit tarkentuivat lennon aikana. Laskeutumispaikkana toimi ahdas ja osin jäinen piha-alue. Paikan jäisyys jäi huomaamatta miehistön huomion kiinnittyessä laskeutumisalueen muihin tekijöihin. Vain osa helikopterin jalaksista osui hiekalle. Moottorien siirtyessä tyhjäkäynnille, helikopteri lähti liukumaan pitkin pihaa ja pääroottorin lavat, sekä helikopterin runko osuivat venevajaan. Helikopteri kärsi huomattavia vahinkoja ja yksi miehistön jäsen loukkaantui lievästi.

Pelastustoimet käynnistyivät kopterin miehistön jäsenen ilmoitettua tapahtuneesta Ahvenanmaan maakunnan hälytyskeskukseen. Hälytyksen saaneet pelastustoimen, ensihoidon ja poliisin yksiköt siirtyivät Rajavartiolaitoksen partioveneillä kohti Brändötä. Kohteeseen hälytetty Rajavartiolaitoksen pelastushelikopteri kuljetti alkuperäisen potilaan ja ambulanssihelikopterin miehistön Maarianhaminaan.

Ahvenanmaan pelastustoimi perustuu kunnalliseen järjestelmään ja maakunta on jaettu kahteen operatiivisen johtamisen pelastusalueeseen. Maakuntahallinnolla on maakunnan pelastuslain mukainen velvoite ohjata ja valvoa pelastustoimea maakunnan alueella. Näissä tehtävissä on ollut haasteita. Maakunnan alueella hätäpuhelun hätäpaikannuksen ja hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovelluksen toiminnassa on myös ilmennyt vajavaisuuksia..

Vastaavanlaisten onnettomuuksien välttämiseksi ja niiden seurausten vähentämiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Ahvenanmaan maakuntahallitus varmistaa seuraavien suositusten toteutumisen:

• Maakuntahallitus ryhtyy lain vaatimiin valvonnan ja ohjauksen toimiin, joilla varmistetaan kuntien pelastustoimien varautuminen suuronnettomuuksiin ja pelastustoimien sujuminen kahden eri pelastusalueen välillä huomioiden maakunnan alueella oleskelevien ihmisten tarpeet onnettomuustilanteissa.

• Maakuntahallitus ryhtyy toimiin, joilla varmistetaan hätäpaikannuksen ja 112 Suomi -sovelluksen toiminta maakunnan alueella hätäpuheluiden yhteydessä.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa myös, että Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) varmistaa seuraavan suosituksen toteutumisen:

• Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) tarkentaa ohjeita yhdessä Skandinavian AirAmbulance Ab:n, maakunnan hälytyskeskuksen ja kunnallisten pelastustoimien kanssa ensivasteyksiköiden käyttämisestä tukiyksikköinä myös ambulanssihelikopterin kiireettömien ensihoitotehtävien yhteydessä saaristossa.

Vastaavanlaisten onnettomuuksien välttämiseksi ja niiden seurausten vähentämiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa:

• Euroopan unionin lentoturvallisuusvirasto (EASA) Euroopan unionin lentoturvallisuusvirasto (EASA) tiedottaa tarpeellisuudesta varustaa helikopterien jalakset liukuesteillä toimittaessa talvisissa ja liukkaissa olosuhteissa.

Liitetiedostot

Julkaistu 28.2.2023