L2021-E3 Reittilennolla olleen matkustajalentokoneen moottorin vikaantuminen 15.10.2021

Budapest Aircraft Services -yhtiön lento (BPS692) oli lähtenyt perjantaina 15.10.2021 klo 7.26 aikataulunmukaiselle reittilennolle Porin lentoasemalta kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Noin klo 7.50 lentokoneen kapteeni huomasi, että oikean moottorin vääntömomentin ja polttoainevirtauksen arvot olivat alentuneet normaaliarvoja pienemmiksi. Oikea moottori ei reagoinut enää tehovipujen liikuttamiseen kumpaankaan suuntaan. Ohjaajat ilmoittivat lennonjohdolle hätätilanteesta MAYDAY-kutsulla ja sammuttivat vikaantuneen moottorin varotoimenpiteenä. Ohjaajat lensivät loppulennon yhdellä moottorilla ja laskeutuivat ongelmitta Helsinki-Vantaan lentoasemalle klo 8.15.

Lentoyhtiön mekaanikko tutki lentokoneen ja totesi, että tehonmenetys oli johtunut oikean moottorin P3-linjan vikaantumisesta. Vian seurauksena moottorin polttoainesäädin ei saanut tarvittavaa painetietoa, ja sääti oikean moottorin polttoainevirtauksen minimiarvoon.

Vaaratilanteesta ei aiheutunut henkilövahinkoja, eikä oikean moottorin vikaa lukuun ottamatta muita aineellisia vahinkoja.

Liitetiedostot

Julkaistu 16.12.2021