Varautuminen on viisautta

Julkaistu 20.4.2018

Vuodenvaihteen 2017-2018 vakavat sähkökatkokset Kainuun ja Pohjois-Karjalan seuduilla osoittivat jälleen kerran, ettei esimerkiksi kaikkien sähköyhtiöiden ja teleoperaattoreiden varautuminen normaaliolojen häiriötilanteisiin ole edelleenkään riittävällä tasolla.

Kenellekään ei liene yllätys, että pohjoisille leveyspiireillemme sataa nyt ja tulevaisuudessakin rankemman verran lunta. Tämä kuitenkin aina näyttää "yllättävän". Runsas lumentulo on helppo nimetä välittömästi kaiken selittäväksi "juurisyyksi" ja antaa näin vaikutelman, että asialle ei kukaan voi mitään. Varautumisen puutteista taas ollaan lähes hiljaa.

On selvää, että kaikkia lumentulosta tai tykkylumesta aiheutuvia sähkökatkoja ei voida kokonaan poistaa, mutta paljon voidaan silti tehdä, jos vaan halutaan. Sähköverkkoyhtiöt voisivat esimerkiksi tehostaa johtokatujen jatkuvaa reunametsien hoitoa. Tuolloin linjoille olisi vähemmän kaartuvaa puuta tarjolla. "Ukko ja saha" -periaate voi kuulostaa vanhanaikaiselta, mutta se on tehokas. Verkot ovat laajoja ja siksi yhdessä kesässä asiaa ei saada kuntoon. Se ei ole kuitenkaan syy olla aloittamatta.

Usein kuulee selitettävän, että metsänomistajat eivät salli riittävää raivausta. Erikoinen selitysyritys, koska sähkömarkkinalain mukaan sähköverkkoyhtiöt saavat ilman omistajan tai haltijan lupaa kaataa ja poistaa jakeluverkon läheisyydessä sijaitsevia puita ja muita kasveja, jos se on tarpeen sähkönjakelun keskeytyksen poistamiseksi tai keskeytysten ennaltaehkäisemiseksi.

Teleoperaattorit voisivat taasen laittaa vihdoin ja viimein riittävästi paukkuja tukiasemien varavoimaan pitkäkestoisempia katkoja varten. On kestämätöntä, ettei edes hätänumeroon saa pahimmillaan lainkaan yhteyttä.

Onnettomuustutkintakeskus teki vuoden 2010 heinä-elokuun rajuilmoista perusteellisen turvallisuustutkinnan. Tutkintaselostuksessa annettiin yhteensä 14 suositusta yhteiskuntamme turvallisuuden parantamiseksi normaaliolojen häiriötilanteisiin. Suositukset käsittivät muun muassa sähköverkkoyhtiöiden ja teleoperaattoreiden varautumista, sen puutteiden korjaamista sekä kyseisiä toimialoja valvovien viranomaisten toiminnan jämeröittämistä. Se on nähty, että toimialoilla ei tapahdu tarvittavaa kehitystä, ellei valvontajärjestelmä tähän määrätietoisesti ohjaa. Viestintäviraston ja Energiaviraston tulisi olla asiassa ponnekkaasti liikkeellä. Asia on tavattoman tärkeä koko yhteiskunnalle.

Vajaassa kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon, muttei riittävästi. Varautumisen parantamiseksi on edelleen paljon työsarkaa. Nyt kun päivä on pitkä, aurinko korkealla ja talveen on aikaa, niin voidaan saada paljon aikaan ennen ensi talvea…

Toimeliasta ja turvallista talven odotusta kaikille!

Kommentit (2 kpl)

21.04.2018 klo 12:38 Mauri Ikonen

Kun Fortum laitettiin myyntikuntoon, ylläpito-organisaatiosta luovuttiin. Se ulkoistettiin 480 aliurakoitsijalle. Unohdettiin kokonaan häiriövalmius, varautuminen. Nurmen kirjoittamiin ongelmiin on tultu. Toisekseen verkkoyhtiön kannattaa pitkittää sähkökatkon, koska jakelun osuus yhtiön tuloksesta on joillakin yhtiöillä jopa 80%. Vastuuviranomaisen pitäisi puuttua asioihin nopeasti.

03.07.2018 klo 22:10 Ville Kuusinen

Nyt tapahtunutt ATOL onnettomuutta ei kuulemma oteta tutkintaan. Koska kyseessä teollista tuotantoa suunnittelevan yrityksen onnettomuus on onnettomuus ja konetyypin mm. aiemmin koelentäjientoimesta todetut epästabiilit lento-ominaisuudet tutkittava.

Jätä kommentti

Tähdellä ( * ) merkityt kohdat ovat pakollisia.