Hakunilan tulipalossa olleen kiukaan tutkinta jatkuu

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) tutkii Hakunilassa 8.10.2023 yöllä tapahtunutta huoneistopaloa, jossa kuoli äiti ja neljä lasta.Kuva 1. Palo syttyi Hakunilassa kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa. (Kuva: Otkes)


Lämpötiloja mitattiin kiukaan takaa


Sähkökiukaan tutkinnassa selvisi, että kivitila oli pullistunut kivien tiivistymisen ja lämpöliikkeen vuoksi. Kivitilan, ulkovaipan ja kiinnityslevyn väliset ilmaraot olivat painuneet osin kasaan. Otkes teetti kokeita, joissa sama kiuas kiinnitettiin kiukaiden standarditestin mukaisesti vaneriseinään. Kiukaaseen asennettiin ehjä ohjauspaneeli, vastukset ja johdotus. Seinän lämpötilat kiukaan takana jäivät muodonmuutoksista huolimatta selvästi kiukaille määritettyjä raja-arvoja alhaisemmiksi.


Kuva 2. Palojäljet kiukaan kiinnityspaikassa. (Kuva: Otkes)


Uusia tutkimuksia tulossa


Otkes löysi tulipalossa ollutta vastaavan saunan, jossa paneeliseinä oli tummunut ja osin hiiltynyt kiukaan yläpuolelta. Sen vuoksi seuraavissa kokeissa käytetään paneeliseinää ja mitataan lämpötiloja seinässä kiukaan yläpuolella. Samoin selvitetään paneelien syttymisherkkyyttä. Tavoitteena on selvittää syttymismekanismi onnettomuutta vastaavassa tilanteessa, jossa kiukaan tuntumassa ei todennäköisesti ollut vaatteita tai muuta vierasta materiaalia. Kiuas oli asennettu mallikohtaista seinätelinettä käyttäen suoraan paneloidun seinän pintaan.


Kuva 3. Vastaavanlaisen saunan seinä, joka on tummentunut ja jopa hiiltynyt kiukaan takaa. Pystyrimat on lisätty pitämään irrotettua seinää koossa. (Kuva: Otkes)


Ei vikaa kiukaan toiminnassa


Tutkinnassa saatiin aiemmin selville, että kiukaan termostaatti, ajastin ja vastukset ovat toimineet. Kiukaassa ei siten ollut teknistä vikaa ja se oli käännetty päälle. Termostaatti oli lähes suurimmassa mahdollisessa lämpötilassa. Ajastimen asennon ja sähkönkulutustietojen perusteella ajastin on todennäköisesti käännetty esivalinta-asentoon illan aikana. Isä on kertonut, ettei kukaan käynyt saunatilassa hänen kotiintulonsa kello 20 jälkeen. Saunan ovi oli kiinni, eikä pyykin kuivaus kiukaan lämmön avulla ole johdonmukainen vaihtoehto. Kaikki tiettävästi olivat nukkumassa, kun kiuas alkoi kuumentua.


Perhe oli asunut asunnossa noin kaksi kuukautta. Perhe oli isän kertoman mukaan saunonut sinä aikana yhden kerran. Sähkön kulutustiedot tukevat isän kertomaa.


Tutkinta valmistuu kesällä


Tutkinta vaatii vielä muutaman kuukauden aikaa, mutta Otkes tiedottaa tutkinnan edetessä tarpeen mukaan. Tässä vaiheessa vinkki kaikille saunanomistajille on, että kiuas vaatii säännöllistä huoltoa.


Kiuaskivet tulee vaihtaa tai vähintään latoa väljästi uudelleen mielellään vuosittain, jotta ilma kulkee kiukaan läpi eikä liiallista kuumenemista pääse tapahtumaan. Samalla on syytä tarkastaa kiukaan ja sen ympäristön kunto”, toteaa tutkinnanjohtaja Kai Valonen.


Lisätiedot:

Tutkinnanjohtaja Kai Valonen, puh. 02951 50707 (29.2.2024 asti)

Tutkinnanjohtajana jatkaa 1.3. 2024 alkaen Timo Naskali, puh. 02951 50740

Julkaistu 27.2.2024