Lahden parveketurman tutkinta valmistui - parvekelevyjen tulisi kestää ihmisen kaatuminen

Julkaistu 2.2.2017

Lahdessa tapahtui aamuyöllä 15.6.2016 onnettomuus, jossa parvekkeella tupakoimassa ollut nainen horjahti tai kaatui päin parvekkeen kaidetta. Kaiteen osana ollut sementtikuitulevy rikkoutui palasiksi, jolloin nainen putosi alas viidennestä kerroksesta. Onnettomuus johti naisen välittömään kuolemaan.

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) antaa kaksi uutta turvallisuussuositusta ja toistaa yhden suosituksen ympäristöministeriölle vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiseksi, vahinkojen torjumiseksi ja turvallisuuden parantamiseksi.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että ympäristöministeriö laatii määräykset ja ohjeet, joilla vaaditaan läpinäkymättömiltä kaiderakenteilta sama lujuus ja iskunkestävyys kuin lasirakenteilta. Kaiteiden tulee kestää ihmisen kaatuminen sitä päin.

Onnettomuudessa kaidelevyn rikkouduttua kaiteeseen avautui aukko, jonka leveys oli 88 cm ja korkeus 77 cm. Aukko oli niin suuri, että aikuinen mahtui siitä läpi. Parveketurmassa kuollut nainen oli vahvasti päihtynyt, mikä todennäköisesti vaikutti hänen kaatumiseen päin parvekelevyä. Päihtymys altistaa yleisesti erilaisille tapaturmille - kolmeen neljästä työikäisen tapaturmasta liittyy päihteiden käyttöä.

Toiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että ympäristöministeriö varmistaa, että turvallisuuden kannalta olennaisten rakenteiden suunnitelmiin vaaditaan tieto suunnitellusta käyttöiästä sekä tarkastus- ja huoltotarpeesta. Tieto pitää siirtää rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeeseen.

Kiinteistön parvekkeet oli uusittu 13 vuotta aiemmin vuonna 2003. Tutkinnan perusteella osa levyistä oli jo kärsinyt säärasituksesta, minkä vuoksi joidenkin levyjen alareunat olivat merkittävästi heikentyneet. Ongelmana oli myös se, että rakentamismääräyksissä ei ole tällaisille levyille sitkeysvaatimuksia. Levy oli siten hauras ja rikkoutui iskutilanteessa kerralla palasiksi. Läpinäkyville rakenteille eli laseille vaatimukset ovat paremmat ja esimerkiksi iskunkestävyyden osoittamiseksi on olemassa standarditestit.

Onnettomuustutkintakeskus toistaa myös jo vuonna 2010 Järvenpään urheiluhallin sortuman yhteydessä annetun suosituksen, jonka mukaan ympäristöministeriön tulisi kehittää yhdessä rakennusalan toimijoiden kanssa menettely, jossa tieto mahdollisista turvallisuuspuutteista saadaan leviämään kattavasti ja siten, että tieto toteutetuista toimenpiteistä saadaan kerättyä.

Taloyhtiöiden kannattaa myös tarkastaa parvekkeiden kaiderakenteiden tila ja turvallisuus.

Onnettomuustutkintakeskus teetti onnettomuusparvekkeen jäljelle jääneille parvekelevyille isku- ja taivutuskokeita. Lisäksi OTKES teki omia kenttäkokeita parvekelevyjen kestävyyden havainnollistamiseksi.

Katso videot kokeista Youtube-kanavaltamme:

Kenttäkoe
Iskukoe

Lisätiedot:
Johtava tutkija Kai Valonen, p. 0295 150 707 (Twitter: @KValonen)
Viestintäpäällikkö Sakari Lauriala, p. 0295 150 714 (Twitter: @SakariLauriala)

Twitter: @OTKES_SIAF