Vaaratekijöitä sisältävät hallit ja rakennukset kannattaa tarkastaa heti onnettomuuksien ehkäisemiseksi

Julkaistu 19.1.2017

Julkisuus on käsitellyt viime aikoina rakennus- ja halliturvallisuutta sekä niiden tarkastustoimintaa käsitteleviä puutteita. Äskettäin esimerkiksi Porvoossa suljettiin harjoitusjäähalli tarkastuksen jälkeen. Onnettomuustutkintakeskus painottaa hallien ja vastaavantyyppisten rakennusten turvallisuustarkastusten merkitystä onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Helmikuussa 2013 Laukaan kunnassa sortunut maneesirakennus johti yhden lapsen kuolemaan ja kolmen lapsen sekä yhden täysi-ikäisen henkilön loukkaantumiseen. Loukkaantumisista kaksi olivat vakavia.

Lisäksi esimerkiksi Järvenpäässä romahti helmikuussa 2010 teräsrakenteisen salibandyhallin katto lähes kokonaan. Hallissa olleesta 15 henkilöstä loukkaantui tuolloin kaksi lievästi. Onnettomuustutkintakeskus tutki vuonna 2010 myös kymmenen muuta kevättalvella tapahtunutta onnettomuutta tai vaaratilannetta. Yksi tutkinta käsitteli tuolloin Liedossa romahtanutta teräsrakenteista hallia, jossa henkilövahingoilta vältyttiin hyvän tuurin takia. Romahdus tapahtui yöllä, jolloin hallissa ei ollut ketään.

- Olemme kolme kertaa toistaneet ensi kertaa vuonna 2006 antamamme turvallisuussuosituksen, jonka mukaan tietyille rakennuksille tarvitaan tarkastusmenettely. Muuta mahdollisuutta korjaustarpeessa olevien hallien tunnistamiseksi ei ole. Kuten Porvoon esimerkki osoittaa, tarkastukset tuottavat tulosta. Vaikka tarkastuksia varten on nykyisin olemassa laki ja asia sai romahdusten myötä paljon julkisuutta, tarkastuksen tarpeessa olevia rakennuksia on edelleen paljon, toteaa useiden rakennusromahdusten tutkintoja johtanut Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen.

Onnettomuustutkintakeskus korostaakin rakennusturvallisuuden konkreettisten tarkastusten välttämättömyyttä ja ripeyttä niiden toimeenpanemiseksi.

- Tarkastuksiin tulee ryhtyä heti eikä sitten vasta, kun jossain romahtaa. Vastuullinen omistaja tai haltija tarkastaa rakennuksensa turvallisuuden ja esimerkiksi kattorakenteiden lumikuormankestävyyden tasaisin väliajoin. Tämä työ tapahtuu kaikkien turvallisuuden parantamiseksi ja traagisten onnettomuuksien ennaltaehkäisemiseksi. Vastuulliseen turvallisuustyöhön kuuluu aina myös konkreettiset ja perusteelliset tarkastukset. "Tuskin meidän halli tuosta romahtaa, kun ei luntakaan tänä vuonna niin paljon ole" –ajatteluun tuudittautuva riskeeraa pahimmillaan ihmishenkiä mittavien taloudellisten menetysten lisäksi, toteaa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi

Laukaan maneesiturman 23.2.2013 tutkintaselostus ja turvallisuussuositukset

Urheiluhallin katon romahtaminen Järvenpäässä 23.2.2010 ja muita rakennevaurioita kevättalvella 2010 –tutkintaselostus

Lisätiedot:
Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen, p. 0295 150 707 (Twitter: @KValonen)
Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi, puh. 0295 150 701 (Twitter: @VPNurmi)