Vuosaaren 9.12.2016 tulipalon tutkinta

Julkaistu 12.12.2016

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) aloitti alustavan tutkinnan ja paikkatutkinnan Vuosaaren Vuotien kolmen alaikäisen lapsen ja yhden aikuisen kuolemaan johtaneesta huoneistopalosta heti aamuyöllä perjantaina 9.12.2016 palon jälkeen. OTKES on asettanut tutkintaryhmän ja kerännyt lisätietoja tulipalosta viikonlopun aikana.

Tulipalo tutkitaan turvallisuustutkintalain (525/2011) nojalla. Palo tutkitaan, koska se on seurauksiltaan vakava vaatien kolmen alaikäisen lapsen ja yhden aikuisen hengen. Edellinen uhrimäärältään yhtä vakava palo Suomessa oli Naantalissa 2009 tapahtunut viiden nuoren kuolemaan johtanut omakotitalon tulipalo. Lasten kuolemaan johti myös Raahen 13.9.2016 rivitalopalo, joka on niin ikään tutkinnassa.

Turvallisuustutkinnassa keskitytään palon syiden ja seurauksien selvittämiseen, tapahtumien kulkuun sekä pelastustoiminnan ja muiden viranomaisten toimintaan. Erityisesti tutkitaan perheen valmiuksia toimia turvallisesti tavallisen saunatekniikan kanssa sekä sitä, miksi perhe ei kyennyt pelastautumaan tilanteesta. Yhtenä tulipalon mahdollisena syttymissyynä tutkitaan muun muassa saunaosastoa ja siihen kuuluvaa kiuasta.

Tutkintaryhmän johtajaksi on nimetty palotarkastaja Knut Lehtinen ja jäseniksi teologian maisteri Jukka Seppänen ja palomestari evp. Reijo Salminen. Tutkinnanjohtaja on Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen. Tutkinta on tavoitteena saattaa valmiiksi puolessa vuodessa.

Onnettomuustutkintakeskus tekee turvallisuustutkintaa turvallisuuden parantamiseksi, onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ehkäisemiseksi sekä vahinkojen minimoimiseksi.

Turvallisuustutkintaa ei tehdä oikeudellisen vastuun kohdentamiseksi.

Lisätiedot:
johtaja Veli-Pekka Nurmi, p. 0295 150 701 (Twitter: @VPNurmi)
johtava tutkija Kai Valonen, puh. 02915 150 707, (Twitter: @KaiValonen)
viestintäpäällikkö Sakari Lauriala, p. 0295 150 714 (Twitter: @SakariLauriala)

Seuraa Onnettomuustutkintakeskusta Twitterissä: @OTKES_SIAF