Paloriskikohteiden tunnistamista parannettava

Julkaistu 5.7.2016

Turun Hirvensalossa 10.5.2016 syttyneen tulipalon tutkinnassa nousi esille asioita, joihin Onnettomuustutkintakeskus on jo aiemmin suosituksillaan kiinnittänyt huomiota.

Pelastuslaitos sai huolimattomasta tulenkäsittelystä aiheutuneen alkupalon sammutettua nopeasti, mutta syttymishuoneistossa ollut nainen oli siihen mennessä jo kuollut. Palo oli myös ehtinyt levitä huoneiston yläpuolisiin rakenteisiin. Pelastuslaitokselta jäi tarkastamatta syttymishuoneiston läheiset asunnot. Savua levisi yläkautta näihin huoneistoihin, jonka vuoksi yhdestä asunnosta löytyi hieman myöhemmin palossa kuollut vainaja. Lisäksi yhdestä asunnosta löytyi jo aiemmin muusta syystä menehtynyt henkilö.

Marraskuussa 2014 Turun Raunistulassa paloi vanha puukerrostalo. Silloin tutkinnassa todettiin, että vanhoissa rakennuksissa asuntojen väliset palo-osastoinnit ja poistumistiet voivat olla huonoja. Vakavien tulipalojen vaara on suuri, jos rakennuksessa lisäksi asuu esimerkiksi päihteiden käyttäjiä tai muista syistä liikuntarajoitteisia ihmisiä.

Onnettomuustutkintakeskus toistaa kaksi suositusta, joista ensimmäisen mukaan tulee kehittää viranomaisten paloriski-ilmoitusmenettelyä. Toisen suosituksen mukaan tulee kehittää keinot, joilla löydetään ja saatetaan turvalliseksi vanhat, useiden asuntojen rakennukset, joissa paloturvallisuus on heikko. Tulipaloille altistava elämäntapa, heikentynyt poistumiskyky ja rakennuksen puutteelliset paloturvallisuusjärjestelyt ovat huono yhdistelmä. Onnettomuustutkintakeskus antaa lisäksi kaksi ehdotusta pelastustoiminnan kehittämiseksi.

Lisätietoja: johtava tutkija Kai Valonen, p. 02951 50707