Onnettomuustutkintakeskus muistuttaa leikkipaikkojen turvallisuussuunnittelusta

Julkaistu 20.7.2016

Onnettomuustutkintakeskus on selvittänyt alustavan tutkinnan keinoin Raumalla sunnuntaina 17. heinäkuuta tapahtunutta ilmatäytteisen liukumäen kaatumista. Lastentapahtuman ajaksi aivan meren ääreen pystytetty leikkipaikka kaatui siihen kiivenneiden lasten painosta.

Onnettomuudessa yksi lapsista putosi mereen rantalouhikon tuntumaan, muutamat muut saivat kolhuja. Noin viisi metriä korkeassa liukumäessä oli toistakymmentä lasta. Kaatumisen jälkeen liukumäki käännettiin ja kiinnitettiin paremmin maahan.

Alustavassa tutkinnassa kävi ilmi, että tapahtuman järjestäjät tai liukumäen omistajat eivät olleet laatineet etukäteen leikkipaikan käytöstä turvallisuusasiakirjaa tai pelastussuunnitelmaa. Asetelma oli samankaltainen kuin vuosi sitten Alahärmässä tapahtuneessa monsteriauton onnettomuudessa.

Liukumäen kaatumisesta ei aloiteta varsinaista tutkintaa.

Monsteriauto-onnettomuuden tutkintaselostuksessa Onnettomuustutkintakeskus korosti, että yleisötapahtuman turvallisuudesta ja sen suunnittelusta huolehtii aina tapahtuman järjestäjä. Viranomaisten rooli on ohjaava ja tapahtuman järjestäjiä tukeva.

Liitteenä kuva onnettomuuspaikalta.

Lisätietoja:
Johtava tutkija Kai Valonen, p. 02951 50707

Kuva 1. Ilmatäytteinen liukumäki takapuolelta myöhemmin onnettomuuden jälkeen kuvattuna. Onnettomuuden aikaan liukumäki oli aidan suuntaisesti. Lapsi putosi kuvassa näkyvien kivilohkareiden yli mereen. (kuva: poliisi)