Turun kerrostalopalon ovien polttokokeet

Julkaistu 14.4.2014

Asuntojen ovet eivät kestäneet vaatimusten mukaista aikaa Turun kerrostalopalossaOnnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) teettämä polttokoe osoittaa, että Turussa 17.3. palaneen kerrostalon portaikkoon avautuvat asuntojen ulko-ovet eivät kestäneet turvallisuusvaatimusten edellyttämää aikaa. Ovien pitäisi kestää tulipalossa puoli tuntia, mutta kokeessa ne paloivat puhki nopeammin. Lisäksi ovesta tuli runsaasti savua ensimmäisistä minuuteista alkaen.

Polttokokeesta otettu video on katsottavissa osoitteessa http://youtu.be/0WoQJNYX7wU

Seitsemänkerroksinen talo on valmistunut 1970-luvulla ja enin osa ovista on samalta ajalta. Kerrostalossa on 35 asuntoa. Palossa kuoli yksi talossa ollut ihminen.

Otkes jatkaa palon tutkintaa muun muassa mallintamalla tietokoneella tulipalon leviämistä kerrostalossa ja jäljittelemällä palon etenemistä portaikossa. Lisäksi selvitetään talossa olleiden ihmisten evakuoinnin ja muiden pelastustoimien sujumista.

Selvitettävänä on myös se, mikä merkitys savunpoistolaitteiston toiminnalla oli tulen etenemiselle portaikossa. Talon porraskäytävässä oli sähköinen savunpoistojärjestelmä. Sen on tarkoitus valvoa ja avata porraskäytävien yläkerran savunpoistoluukkuja tulipalossa.

Onnettomuustutkintakeskus on aiemmin selvittänyt samantapaisia tapahtumia tutkiessaan Tampereella marraskuussa 2010 sattunutta kerrostalon tulipaloa , jossa kuoli kolme ihmistä

Tampereen palon tutkinnassa todettiin, että käsitys portaikon ja asuntojen välisen palo-osastoinnin pitävyydestä on liian optimistinen. Savu voi päästä leviämään porrashuoneen lisäksi asuntoihin.

Havainnoista huolimatta turvallisin toimintatapa kerrostalon tulipalossa on syttymishuoneistoa lukuun ottamatta jäädä omaan asuntoon. Savuiseen portaikkoon ei pidä mennä.

Turun kerrostalopalon tutkinta valmistuu syksyllä 2014.

Lisätietoja:
Tutkinnanjohtaja Kai Valonen, puh. 02951 50707