Jämijärven lento-onnettomuuden syyt yhä tuntemattomia

Julkaistu 25.4.2014

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on saanut valmiiksi Jämijärven lento-onnettomuuden alustavan tutkinnan. Työtä jatkamaan on tänään nimitetty varsinainen tutkintaryhmä. Onnettomuuden tutkinnanjohtajana jatkaa Otkesin ilmailun johtava tutkija Ismo Aaltonen.

Viisi päivää kestänyt alustava tutkinta keskittyi ennen muuta hylyn luona tehtyyn paikkatutkintaan. Sen ja muun tutkinnan avulla onnettomuudesta on saatu runsaasti tietoa ja havaintoja, mutta onnettomuuden syyt ovat edelleen tuntemattomia.

Koneen oikea siipi katkesi ilmassa syöksyn aikana ja kääntyi alkuperäisestä asennostaan alaspäin. Selvitettävänä on se, estikö katkennut siipi koneessa olleiden hyppääjien poistumisen heille tarkoitetun oven kautta.

Koneen putoaminen noin neljän kilometrin lentokorkeudesta maahan kesti noin minuutin. Kaikki kolme pelastunutta poistuivat ohjaajan ovesta. Kaksi heistä pääsi koneesta alle puolen kilometrin korkeudessa.

Kaikki pudonneen lentokoneen osat on ilmeisesti löydetty. Koneen hylky on siirretty Niinisalon varuskuntaan. Osa koneen osista lähetetään tarkempiin jatkotutkimuksiin. Niissä selvitetään erityisesti metallien kestävyyttä sekä muita rakenteellisia seikkoja.

Onnettomuustutkintakeskus on saanut runsaasti erilaisia tallenteita tapahtumasta. Kaikki kuvat ja videot on kuitenkin otettu maasta siinä vaiheessa, kun kone oli jo putoamassa.

Lisäksi tutkinnassa on löydetty muutamia lennolla olleita tallentimia. Osa on pahoin vaurioitunut, mutta niissä ollut tieto pyritään saamaan teknisesti esiin ja tutkijoiden käyttöön.

Tutkijat ovat myös kuulleet kaikkia pelastuneita. Kuulemiset jatkuvat edelleen.

Turvallisuustutkinnan tarkoituksena on selvittää onnettomuuden syyt ja antaa havaintojen perusteella suosituksia, joiden avulla turvallisuutta voidaan lisätä. Jämijärven lento-onnettomuuden tutkinnassa käydään läpi varsinaisen onnettomuustapahtuman ohella myös pelastustoimien sekä kriisiavun sujuvuus. Poliisi jatkaa kuolemansyyntutkintaa.

Otkes tiedottaa tutkinnan etenemisestä säännöllisesti.

Lisätietoja:

Johtava tutkija Ismo Aaltonen, puhelin 0295 150 703

Viestintäpäällikkö Teuvo Arolainen, puhelin 0295 150 714